Een liefdesverhaal met Prada, Chanel en lezers

ontbrekende brillenposter

Visie werd vaak besproken in mijn huishouden toen ik opgroeide. Mijn oma had leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD). Haar gezichtsvermogen begon te falen toen ze in de 30 was en ze werd wettelijk blind op 65- jarige leeftijd.

Als kinderen maakten we grapjes over haar die tegen een lamp praatte, omdat we dachten dat het een van mijn zussen was, maar we waren dol op onze grootmoeder en het lachen maskeerde intens verdriet. Het was angstaanjagend. Zouden we dit gevreesde ding hebben dat maculaire degeneratie wordt genoemd?

Mijn moeder deed moeite om onze ogen regelmatig te laten controleren en ze stond erop dat we als volwassenen oogonderzoeken kregen. Tot nu toe zijn we gespaard gebleven van grote visieproblemen zoals AMD, maar de bezorgdheid blijft bestaan.

OOGONDERZOEK NODIG? Zoek een oogarts bij u in de buurt en plan een afspraak.

Toen mijn eerste echte baan kwam met een visieverzekering, was ik enthousiast en gebruikte ik het royaal. Alles was in orde totdat mijn perfecte zicht begon te vervagen.

Presbyopie en mijn eerste bril

Op 42-jarige leeftijd werd het lettertype op restaurantmenu’s vreemd klein. Geschrokken vroeg ik mijn oogarts of dit het eerste teken van ziekte was.

Hij glimlachte en zei: “Sorry, Erica, het betekent dat je geen kind meer bent. Ieders gezichtsvermogen begint rond jouw leeftijd te gaan. In Engeland is de bijnaam voor leesbrillen 42s, dus je bent goed op weg.”

Auteur Erica Sandberg en haar bril.

De reden dat mijn gezichtsvermogen begon te gaan, is presbyopie, het normale verlies van bijna-focusvermogen dat optreedt met de leeftijd. Zoals mijn oogarts uitlegde, is het een aandoening die de meeste mensen treft nadat ze hun 40s hebben bereikt.

Om de pijn te verzachten, besloot ik een prachtige bril te kopen.

OP ZOEK NAAR EEN EIGEN PRACHTIGE BRIL? Zoek een optiekwinkel bij u in de buurt.

Van Prada specs naar een frumpy paar

De eerste bril die ik probeerde die mijn hart hartkloppingen deed kloppen, was van Prada. Ze waren donkergroen en hadden drie delicate strass steentjes aan de zijkant. Zodra ik ze aantrok, voelde ik me als de vrouwen op de posters van de winkel die eruitzagen als een kruising tussen bibliothecarissen en supermodellen.

De prijs lag boven mijn drempel, maar ik overhandigde mijn creditcard.

Ik ben echter inherent onvoorzichtig als het gaat om bezittingen. Alles behalve een baby baby is onnatuurlijk, dus een bril in een hoesje stoppen en op hun verblijfplaats letten is voor mij heel moeilijk.

Ik zette mijn bril neer en liep weg voordat ik me realiseerde dat ik niet kan zien, en klauterde dan om mijn specificaties te vinden.

Bijna wonder boven wonder had ik die Prada’s een paar jaar voordat ze in de ether verdwenen.

Helaas was mijn volgende bril niet zo mooi, maar die bril was ook duur. Mijn vriend koos de bril en haalde me over om ze te kopen. De bruine frames waren tegelijkertijd delicaat en frumpy. Alles aan hen maakte me depressief.

Na ze een paar keer gedragen te hebben, zit de bril nu in een koffiemok boven mijn computer.

Hoe ik brillenverzamelaar werd

Dus wendde ik me tot het kopen van goedkope leesbrillen in bulk. Misplaatsing of erop zitten is prima. Lezers zijn strikt utilitair en ik heb ze overal in mijn huis verspreid.

Toen mijn visie achteruitging, nam mijn carrière een vlucht. Als verslaggever en expert op het gebied van consumentenfinanciering was ik vaak on-air bezig met tv-nieuwsspots. Ik kon de teleprompter of mijn aantekeningen niet lezen zonder mijn bril, maar de lichten weerkaatsten op de lenzen, waardoor een flits ontstond.

Dus kreeg ik contactlenzen, waar ik aanvankelijk een hekel aan had. Het kostte me maanden om ze onder de knie te krijgen, en ik benader het proces nog steeds als een worstelwedstrijd.

Erica Sandberg draagt een zonnebril met olifanten.

Van Prada naar … Chanel

Toen kwam Chanel. Wees stil mijn hart. De rokerige zwarte frames waren groot, mooi uitgebalanceerd en de armen waren ingebed met antiek kant. Maar toen ik de prijs zag, hapte ik naar adem. Oh nee, niet weer.

Mijn toen 10-jarige dochter was bij me en stond erop dat ik de Chanel-bril kocht, en ze had gelijk. Ze waren prachtig ontworpen, zoals fijne sieraden; en elke keer als ik ze aantrok, voelde ik me glamoureus.

Het kant was tastbaar en het werd mijn touchpoint. Deze keer was ik vastbesloten om vast te houden aan mijn speciale specificaties. Toen mijn Chanels niet op mijn gezicht stonden, zorgde ik ervoor dat ze in die prachtige gewatteerde koffer zaten.

Toch hadden die brillen uiteindelijk ook benen.

Op een avond stuiterde ik veel rond en het duurde dagen voordat ik me realiseerde dat mijn prachtige Chanel-bril echt weg was. Ik traceerde mijn stappen, belde elke plaats waar ik misschien was geweest en schoot door vele verloren en gevonden dozen.

Niets. Ik voelde me zo dom. Het is mijn taak om te rapporteren en te adviseren over geld- en consumentenkwesties, en hier ben ik, onverantwoordelijk met een duur product.

Ik heb gezworen geen dure brillen te kopen, hoe ze me ook lieten voelen. Ik verdien ze gewoon niet, dacht ik.

Ik vond een stijlvol paar voor $ 22, en ik moet toegeven dat ze behoorlijk cool zijn. Ik heb twee paar gekocht en ik zal er niet kapot van zijn als ik ze verlies, krab of breek.

Gevonden voorwerpen

Wat er met die Chanel-bril is gebeurd, heeft me echter altijd geïrriteerd. Ik heb echt geprobeerd ze veilig te houden, dus het was niet logisch dat ze zouden verdwijnen.

Op een dag haalde ik een zelden gebruikte handtas tevoorschijn. Binnenin zat de bekende gewatteerde koffer, en daarin zat mijn bril. Intact. Wat bewees dat ik toch met kostbare dingen te vertrouwen ben.

Zonnebrillen toevoegen aan de mix

Erica Sandberg met zonnebril op in een vliegtuig.

Vandaag haal ik het door elkaar. Sommige glazen zijn wegwerpbaar, andere zijn kostbaar. Ik reis veel en heb ontdekt dat contacten het beste zijn om op onbekend terrein te zijn.

Het belangrijkste is om voor mijn visie te zorgen. Ik mis nooit een oogheelkundige afspraak en ik zorg ervoor dat mijn dochter ook gaat.

Mijn arts benadrukte het belang van het dragen van een zonnebril met uitstekende lenzen en ik neem zijn advies serieus. Ik wil mijn visie beschermen. Wie houdt er immers niet van een geweldige zonnebril?

En ik wil zo lang mogelijk vermijden om gesprekken te voeren met levenloze objecten (zoals mijn oma).

WAT IS JOUW BRILVERHAAL? E-mail ons op admin@allaboutvision.com.