Hoe een bril de drager kan versterken

Auteur, Brianti Browning met bril

In het begin van de jaren ’90 fladderde Scooby-Doo over mijn televisiescherm. Hij en de bende waren een mysterie aan het oplossen, waarschijnlijk een paar nepgeesten die door een herenhuis spookten als onderdeel van een erfeniscomplot of een ridder die gasten in een kunstmuseum wegjaagt om een vervalsingsschema te verdoezelen.

Wat de aflevering ook was, Scooby-Doo en Shaggy brachten het door in angst, Velma probeerde aanwijzingen te verzamelen, Fred probeerde iedereen op dezelfde pagina te krijgen en Daphne klaagde of werd ontvoerd. Ondertussen heb ik die 30 minuten op ongeveer een voet afstand van het scherm gezeten.

In een paar weken tijd leek de bank net te ver weg. Even aan de salontafel zitten werkte even, maar toen waren de cijfers nog te wazig. Dus begon ik in kleermakerszit recht voor het scherm te zitten.

Mijn moeder, die al sinds ongeveer 6 jaar een bril droeg, dezelfde leeftijd als ik op dat moment, wist precies wat het betekende.

Ze maakte een afspraak bij de oogarts, een plek waar ik meteen van hield.

Mijn eerste reis naar de oogarts

Hier is iets om te weten over mijn 6-jarige zelf – ik was een gevorderde lezer met een uitstekend geheugen, dingen die ik graag liet zien wanneer ik maar kon.

Dus toen mijn moeder me naar een plek bracht waar ik de dokter kon laten zien hoe goed ik mijn alfabet kende (de gezichtsscherptetest, ook bekend als de ooggrafiek) en de greep die ik had op mijn cijfers (de refractietest, aka wanneer ze je keer op keer “een of twee?” vragen), leek het te mooi om waar te zijn.

Mijn eerste bril

Toen alles gezegd en gedaan was, kreeg ik een lolly en toen kreeg ik een bril aangemeten.

Dat betekende het einde van mijn niet-bebrilde leven. Ik deed elke dag trots mijn vier ogen op en kon eindelijk voor het eerst in mijn geheugen helder zien. Ik herinner me dat ik verbaasd was over hoeveel scherper het krijtbord er in de klas uitzag.

Mijn contactlenzen proberen en verliezen

Ik heb een paar stints gehad met contactlenzen, vooral omdat ik de mogelijkheid wilde hebben om verschillende zonnebrillen te dragen. Helaas voor de financiƫn van mijn ouders kon ik de contacten niet lang bijhouden.

Ik zou een paar goede maanden hebben en bijna elke dag mijn contactlenzen naar de les dragen met een bijbehorende zonnebril van AĆ©ropostale. Dan zou ik op de een of andere manier de zaak met hen binnen verliezen tijdens een klasreis of er een op de grond laten vallen, om nooit meer gezien te worden.

Ik heb uiteindelijk ongeveer zeven jaar contactlenzen opgegeven, waarbij ik besloot dat deze optie om me te helpen duidelijk te zien gewoon niet iets was dat ik verantwoordelijk genoeg was om te bezitten.

Dat veranderde echter eerder dit jaar, toen ik naar Cuba ging voor een reis. Ik wist dat ik uren in de zon zou zijn, dus ik wilde mijn ogen beschermen. Ik heb mijn contactlenzen ingepakt en gedragen tijdens de reis, maar ik heb ze sindsdien nauwelijks meer gedragen.

Ik heb het gevoel dat ik nu eindelijk een balans heb gevonden die voor mij werkt. Ik draag alleen contactlenzen als ik langere tijd in de zon sta of bij speciale gelegenheden. Anders blijf ik bij mijn bril.

Me thuis voelen in mijn bril

Een deel van de reden dat ik de contactlenzen niet te vaak pak, is omdat ik me meer mezelf voel als ik mijn bril draag. Op de een of andere manier voel ik me slimmer, zelfverzekerder en meer controle over mijn omgeving (misschien gedeeltelijk omdat ik mijn omgeving echt kan zien) dan wanneer ik contactlenzen draag.

Misschien komt het omdat ik in die jongere jaren, toen ik meer leerde over de persoon die ik was en de stappen maakte om te worden wie ik wilde zijn, ik het allemaal deed terwijl ik mijn bril droeg.

Mijn bril voelt op de een of andere manier als een natuurlijk verlengstuk van mezelf, en ik hou ervan om uit te drukken wie ik ben door middel van hen.

Veren voor designframes

Ik zou mezelf geen glam girl noemen, hoewel sommige van mijn vrienden dat waarschijnlijk wel zouden doen, maar ik hou van designer duds. Ik heb niet het budget voor veel van de ontwerpers die ik zou willen dragen, maar mijn bril geeft me de mogelijkheid om het te omzeilen.

Ik kan me absoluut niets veroorloven van Versace, maar dankzij de bijdrage die ik krijg van mijn zichtverzekering en een beetje geld van mij, heb ik een Versace-bril. Voor dit paar had ik een Coach-bril en daarvoor kocht ik een aantal Elizabeth en James (een bedrijf opgericht door Mary-Kate & Ashley Olsen op het hoogtepunt van hun modefaam) monturen.

Hoewel mijn kledingbudget voorlopig misschien vastzit aan Old Navy- en Target-prijzen, vind ik het geweldig hoe mijn bril me iets geeft dat ik wil tot de dag dat ik het me kan veroorloven om een kast vol Versace te hebben.

Gesterkt door mijn bril

Ik heb nog nooit een moment gehad dat ik niet absoluut dol was op het dragen van mijn bril, ongeacht wat de kinderen zeiden op de speeltuin of hoeveel complimenten ik kreeg bij het dragen van mijn contactlenzen.

Ik ben opgegroeid in het tijdperk van nerds op tv, zoals Steve Urkel, wiens belangrijkste claims op geekdom en onhandigheid hun bril waren, maar het is nooit mijn ervaring geweest.

Als er iets is, vind ik mijn bril empowerend.

Je kunt je contactlenzen en LASIK-operaties houden, ik blijf bij mijn bril.

OP ZOEK NAAR EEN EIGEN KRACHTIGE BRIL? Zoek een brillenwinkel bij jou in de buurt.