Multifocale IOL’s mengen: mijn persoonlijke cataractchirurgie

meerdere gezichtsbereiken

[Editor’s note: In this article, former AllAboutVision.com editor Marilyn Haddrill shares her personal multifocal cataract surgery experience. Marilyn underwent cataract surgery in both eyes, with implantation of a different type of multifocal IOL in each eye — a ReZoom multifocal IOL in her right eye and an AcrySof IQ ReSTOR multifocal IOL in her left eye. Though ReZoom multifocal IOLs are no longer available, Marilyn’s story describes how mixing multifocal IOL
types can sometimes provide a superior visual outcome from cataract surgery.]

Nadat cataract mijn nachtzicht aanzienlijk begon te beïnvloeden, koos ik voor cataractchirurgie met implantatie van een ReZoom multifocale IOL (Abbott Medical Optics) in mijn rechteroog en een AcrySof IQ ReSTOR multifocale IOL (Alcon) in mijn linkeroog. Ik heb ervoor gekozen om multifocale IOL’s om verschillende redenen te “mixen”, waaronder:

 • Ik was op de hoogte van professionele tijdschriftdiscussies onder cataractchirurgen die aangaven dat bepaalde gekwalificeerde kandidaten mogelijk baat zouden kunnen hebben bij een vollediger gezichtsveld wanneer de ReSTOR- en ReZoom multifocale lenzen werden gecombineerd.

 • Het belangrijkste is dat mijn cataractchirurg (Dr. William Fishkind uit Tucson) deze aanpak aanbeval.

Vlak voor de staaroperatie was ik zeer bijziend bij -7,0 dioptrie (D) in mijn rechteroog en -6,0 D in mijn linkeroog. Ik had een bril gedragen voor bijziendheid sinds ik 6 jaar oud was en kon nooit de “grote E” op de oogkaart zien zonder corrigerende lenzen. Met presbyopie (onvermogen om zich op alle afstanden te concentreren) en cataract toegevoegd aan hoge bijziendheid, verslechterde mijn visuele functie snel.

Mijn oorspronkelijke uitkomst na een staaroperatie was dit:

 • Rechteroog (ReZoom): 20/20 afstand, 20/20 dichtbij.

 • Linkeroog (ReSTOR): 20/20 afstand, 20/15 dichtbij.

 • Met beide ogen: 20/20 afstand, 20/15 dichtbij.

Ik had ook astigmatisme in mijn rechteroog, dat tegelijkertijd met een staaroperatie werd gecorrigeerd met limbale ontspannende incisies die het oogoppervlak enigszins afplatten. Deze procedure heeft bijgedragen aan een uitstekend resultaat in het ReZoom-oog gedurende het eerste jaar of zo na een staaroperatie. Het astigmatisme keerde echter geleidelijk terug.

Bij een vervolgoogonderzoek ongeveer 18 maanden later had ik 20/25 zicht op afstand in het linkeroog en
20/40 afstandszicht in het rechteroog – een verlies van twee lijnen op de oogkaart, waarschijnlijk gedeeltelijk veroorzaakt door de terugkeer van astigmatisme. Een oogarts vertelde me ook dat droge ogen waarschijnlijk een bijdragende factor waren in dit verlies van gezichtsscherpte.

Ongeveer drie jaar na de operatie ontwikkelde ik posterieure kapselosgegevens (PCO) in beide ogen – een vertraagde cataractoperatiecomplicatie die gemakkelijk kan worden opgelost met een YAG-lasercapsulotomie.

Deze procedure maakt gebruik van laserenergie om een duidelijke opening te creëren in het achterste deel van het natuurlijke lenskapsel van het oog, dat zich net achter de IOL bevindt en intact blijft tijdens cataractchirurgie. PCO is vertroebeling van dit membraan, wat weken, maanden of zelfs jaren na een staaroperatie kan optreden. PCO kan voorkomen met elke vorm van intraoculaire lens, inclusief multifocale IOL’s.

Nadat ik laserprocedures voor PCO had ondergaan, verbeterde mijn gezichtsvermogen tot dit:

 • Rechteroog (ReZoom): 20/30 afstand, 20/40 nabij

 • Linkeroog (ReSTOR): 20/25 afstand, 20/15 in de buurt

 • Met beide ogen: niet gemeten.

Meer details met betrekking tot hoe mijn visie is veranderd na een staaroperatie verschijnen in de tweejarige en vierjarige updates onderaan dit artikel. Op dit moment blijf ik een goede fan van het mengen van twee multifocale IOL’s om hun sterke punten te combineren, zolang uw cataractchirurg het ermee eens is dat dit een goede aanpak zou zijn.

Waarom de ReZoom en ReSTOR multifocale lenzen mixen?

Het is niet verrassend dat de twee concurrerende bedrijven voor medische hulpmiddelen die deze twee multifocale IOL’s op de markt brengen, denken dat het mengen ervan een slecht idee is. Dat geldt ook voor sommige cataractchirurgen, gebaseerd op discussies in vakbladen.

Maar nu ik deze resultaten heb ervaren, begrijp ik volledig waarom sommige cataractchirurgen deze aanpak volgen met gekwalificeerde kandidaten. Elke lens breekt licht op een andere manier. Beelden worden anders verwerkt, afhankelijk van de manier waarop de “zones” op elke lens zijn ingesteld om een groter bereik van helder zicht mogelijk te maken, vergeleken met dat van conventionele monofocale IOL’s. Dit betekent dat elke lens in bepaalde omstandigheden anders presteert.

Voordelen die ik heb ervaren van de twee lenzen zijn onder andere:

 • ReZoom. Ik zou niet op de computer kunnen werken zonder het ReZoom-oog, dat tot nu toe superieur (hoewel niet perfect) is voor gemiddeld zicht. In sommige situaties is ReZoom beter voor zicht op afstand. Maar in andere situaties (voornamelijk bij weinig licht) is de ReZoom minder effectief op afstand.

  Soms ziet het ReZoom-oog beter voor dichtbij zicht, afhankelijk van de verlichting en omstandigheden. De ReZoom lens is prima voor normaal lezen, maar werkt tot nu toe helemaal niet voor extreem kleine lettertjes. Toch zie ik met de ReZoom 20/20 op bijna.

 • ReSTOR. Ik zou niet zo goed kunnen functioneren als bij weinig licht zonder de IQ ReSTOR lens, asferische versie. Ik kan bijvoorbeeld digitale klokdisplays in het donker met absolute helderheid zien met mijn IQ ReSTOR-oog. Mijn televisiescherm ziet er ook scherper uit met ReSTOR. En ik crediteer mijn IQ ReSTOR-oog met het gemakkelijk spotten van een ratelslang op een pad in de buurt van mijn huis – twee verschillende keren – in donkere, contrastarme omstandigheden van de late avond.

  De IQ ReSTOR-lens biedt een uitzonderlijk vermogen om de fijnste kleine lettertjes te zien, maar alleen bij redelijk goede belichting. De IQ ReSTOR is (tot nu toe) niet zo goed voor computerwerk, maar is in het tussenliggende bereik zelfs verbeterd omdat ik me aan beide lenzen heb aangepast. De ReSTOR is, net als ReZoom, een grote afstandslens.

 • ReSTOR en ReZoom samen. De IQ ReSTOR en ReZoom leren samenwerken als een team. Eigenlijk is het meer alsof ik me aan het aanpassen ben (oog op brein) aan de twee lenzen
  en hoe ze samenwerken.

  Sommige cataractchirurgen zijn terughoudend om twee verschillende lenzen te implanteren omdat een paar mensen (zoals ik) het niet kunnen laten om elke lens constant onder verschillende omstandigheden te “testen”, dus
  enigszins geobsedeerd raken. Maar naarmate de tijd verstrijkt, heb ik gemerkt dat mijn beste zicht in de meeste normale omstandigheden, dichtbij en veraf, meestal het gevolg is van de twee ogen die samenwerken, en niet zozeer van het feit dat de ene lens superieur is aan de andere.

Mogelijke complicaties van multifocale IOL’s

Als u een staaroperatie met multifocale IOL’s overweegt, moet u voorbereid zijn op mogelijke visuele bijwerkingen die verband houden met deze lenzen. Deze bijwerkingen kunnen optreden of u hetzelfde multifocale IOL-ontwerp voor beide ogen kiest of een ander merk voor elk oog.

Ik zie bijvoorbeeld halo’s en milde starbursts rond lichtbronnen ’s nachts.

Deze “lichtshows” namen geleidelijk af in de maanden na mijn staaroperaties. Ik kan nu ’s nachts veilig rijden, vooral gezien wat ik heb meegemaakt met staar en de enorme starbursts die ze veroorzaakten rond tegemoetkomende koplampen.

Ik beschouw de kleine halo’s en starbursts die ik nu ’s nachts zie als een acceptabele afweging voor het uitgebreide gezichtsveld dat ik heb met multifocale IOL’s. Ook is mijn nachtzicht sinds cataractchirurgie aanzienlijk beter in termen van het zien van contrast en details.

Mijn zicht met multifocale IOL’s is ook niet perfect scherp binnenshuis bij weinig licht. Het is een beetje alsof je een foto maakt met “beschikbaar licht” in plaats van de flitser te gebruiken – afbeeldingen zijn vrij duidelijk, maar de focus en definitie zijn niet perfect scherp.

Overdag is het zicht op afstand echter uitstekend. Ik zie beter in de vrije natuur dan ik
ooit in mijn leven, zelfs in jongere jaren. Details zijn ingewikkeld, van individueel gedefinieerde veren op vogels tot de fijne detaillering van rotswanden. Ik geniet ervan om buiten te zijn met mijn multifocale lenzen, vooral nu mijn heldere kleurenzicht is heroverd met de
eliminatie van cataract.

Dichtbij zicht kan beter, maar het is acceptabel. Ik lees bijvoorbeeld niet automatisch kleine lettertjes. Ik moet eerst de afstand aanpassen en me dan concentreren op het lezen van extreem kleine lettertjes. Regelmatig lezen is beter, maar vereist voldoende verlichting. Ik zou pech hebben om een menu met kleine lettertjes te lezen in een donker restaurant.

Misschien heb ik uiteindelijk een computerbril nodig, alleen al voor de extra duidelijkheid. Maar ik probeer aanpassing eens voordat ik me voorlopig tot een soort “kruk” wend. Ik breng vele uren door
achter de computer, dus het is duidelijk dat ik het heb kunnen redden met het zicht dat ik heb zonder bril.

Het belangrijkste punt hier is dat ik op alle afstanden vrij goed zie, zonder dat ik een bril nodig heb. En ik geloof dat het mengen van multifocale IOL’s een goede optie is voor gekwalificeerde kandidaten.

Als de twee lenzen niet waren gemengd, had ik absoluut een bril nodig gehad voor het lezen van kleine lettertjes of voor computerwerk. Met deze optie kan ik echter comfortabel en normaal functioneren met het zicht dat ik nu heb – zelfs als ik nooit meer een bril draag.

Tweejarige update

Ongeveer twee jaar na mijn staaroperaties begon ik fluctuerend wazig zicht te ervaren, wat me ertoe aanzette een vervolgbezoek te plannen met een lokale oogarts die ook een cataractchirurg is.

Na het oogonderzoek ontdekte ik dat ik twee lijnen van ongecorrigeerd afstandszicht in mijn
rechteroog (20/40) met de ReZoom IOL en een halve lijn in mijn linkeroog (20/25) met de ReSTOR IOL. Ik verloor ook één lijn ongecorrigeerd zicht in mijn rechteroog (20/30) en één lijn in mijn linkeroog (20/25).

Deze uitkomsten worden nog steeds als zeer goed beschouwd, maar mijn visie was duidelijk afgenomen van de uitstekende resultaten die twee jaar eerder werden geregistreerd.

Omdat de helderheid van mijn zicht fluctueert, dacht ik dat ik misschien een vertraagde staaroperatie zou complicerenn wordt posterieure kapselopacificatie (PCO) of “secundaire cataract” genoemd. Maar uit onderzoek bleek dat mijn beide ogen meestal vrij waren van dit soort problemen. Mijn netvliezen zagen er ook gezond uit.

Mijn oogarts zei dat mijn fluctuerende zicht twee jaar na een staaroperatie werd veroorzaakt door droge ogen.

Logisch, want ik woon in een van de droogste gebieden van de Verenigde Staten. Ook breng ik vele uren achter de computer door, wat zeker kan bijdragen aan droge ogen.

Een gezond hoornvlies en traanfilm zijn belangrijk voor een scherp zicht, vooral als je
multifocale IOL’s. Dus mijn oogarts stelde voor dat ik lijnzaadolie oraal zou nemen en bevochtigende oogdruppels zou gebruiken. Ik merkte binnen een week een aanzienlijke verbetering – en nu wou ik dat ik die oogtests opnieuw kon doen!

Een slepend probleem dat echter niet zo gemakkelijk kan worden gecorrigeerd, is de terugkeer van bijna één dioptrie van astigmatisme in mijn rechteroog. Hoewel ik limbale ontspannende incisies (LRI’s) had om het hoornvlies af te vlakken en dat oog van astigmatisme te ontdoen, duurde de procedure niet lang. Dus ik zal nu altijd licht wazig zicht hebben in mijn rechter (ReZoom) oog, als gevolg van astigmatisme.

Ik gebruik nu wel een vrij verkrijgbare leesbril voor het werken op middellange afstanden op mijn laptop. Maar meestal hoef ik nog steeds helemaal geen bril te dragen. Nogmaals, dit
wordt beschouwd als een acceptabele uitkomst.

Ik heb ook nog steeds nachtzichtproblemen, waaronder verblinding en halo’s, maar deze vervormingen zijn niet
ernstig en belemmeren de rijvaardigheid niet. Ook zijn deze visuele vervormingen de afgelopen twee jaar afgenomen toen ik me aanpaste aan het doorzien van multifocale IOL’s.

Wetende wat ik nu weet, zou ik er opnieuw voor kiezen om multifocale IOL’s te mengen als ik vandaag een staaroperatie zou ondergaan? Ja, dat zou ik doen.

Hoewel de ReZoom multifocale IOL niet langer beschikbaar is, zijn er nieuwere multifocale IOL’s geïntroduceerd die nog betere resultaten kunnen opleveren – waaronder nieuwe versies van Alcon’s AcrySof IQ ReSTOR multifocale IOL en de Tecnis Multifocale IOL aangeboden door Abbott Medical Optics (AMO).

Deze nieuwere multifocale IOL’s kunnen de contrastgevoeligheid verbeteren en het risico op nachtzichtproblemen verminderen, vergeleken met de multifocale lenzen die in 2007 voor mij beschikbaar waren toen ik mijn cataractprocedures liet uitvoeren.

Natuurlijk zou ik eerst mijn staarchirurg raadplegen voor advies over welke presbyopie-corrigerende IOL’s of combinatie van multifocale IOL’s de beste keuze zou zijn voor mijn
specifieke behoeften.

Vierjarige update

De laserbehandelingen voor PCO die ik ongeveer drie jaar na mijn cataract onderging
procedures verbeterden mijn gezichtsvermogen (met uitzondering van het verlies van één lijn van bijna gezichtsscherpte in mijn rechteroog).

Ook heb ik regelmatig lijnzaadolie oraal ingenomen om droge ogen onder controle te houden. Mijn zicht fluctueert bij extreem droog, winderig weer, dus ik wijt dit zeker aan sporadische problemen met droge ogen.

Nogmaals, op dit moment ben ik blij met mijn zicht, terwijl ik enigszins teleurgesteld ben in de terugkeer van astigmatisme in mijn rechteroog, wat wat vervaging heeft veroorzaakt. Voordat dit gebeurde, had de ReZoom multifocale IOL duidelijke sterke punten die niet meer zo duidelijk zijn, zoals redelijk goed tussenzicht en extreem scherp zicht op afstand.

Ik zie nog steeds wat halo’s en schitteringen ’s nachts, maar ik denk absoluut dat het vermogen om redelijk goed te zien op de meeste afstanden de afweging waard is geweest. Ik heb extreem goed zicht in de buurt van
mijn linkeroog, en ik hecht veel waarde aan mijn vermogen om kleine lettertjes te lezen zonder bril.

Ik zal zeker een procedure overwegen om astigmatisme in mijn rechteroog op een bepaald moment in de toekomst te corrigeren. Ik wil geen LASIK ondergaan voor astigmatisme, mede omdat ik een beetje een probleem heb met droge ogen. Voor nu kijk ik om te zien wat er gebeurt als nieuwe technologie zich ontwikkelt.

Bent u een kandidaat voor het mengen van multifocale intraoculaire lenzen?

Als je een perfectionist bent, moeilijk te behagen en tevreden bent met het zicht (gecorrigeerd of ongecorrigeerd) dat je momenteel hebt, ben je misschien geen goede kandidaat voor multifocale intraoculaire lenzen. Je moet voorbereid zijn op een soort afweging, met dien verstande dat het onwaarschijnlijk is dat je het soort visie dat je als 20-jarige had volledig zult heroveren in ruil voor het mogelijk kunnen zien op alle afstanden.

Vergeet niet dat chirurgische uitkomsten variëren, soms afhankelijk van de vaardigheden en ervaring van de chirurg. Zorg ervoor dat u met uw oogchirurg alle opties bespreekt die voor u beschikbaar zijn, evenals mogelijke problemen en complicaties. Zorg ervoor dat u weet welke extra betaling nodig kan zijn als u een verbetering nodig heeft, zoals LASIK, na een multifocaal lensimplantaat.

Het type visusfouten dat u heeft en uw basisgezondheid van het oog zullen ook afschrikkenne of u een goede kandidaat bent voor het mengen van multifocale intraoculaire lenzen. Houd er rekening mee dat alle oogchirurgie risico’s met zich meebrengt, waarvan sommige in zeldzame gevallen gezichtsbedreigende vormen.