Goedkope Trick bassist rockt echt zijn zonnebril

Goedkope Trick bassist, Tom Petersson zingt en speelt gitaar

Je zou kunnen zeggen dat Tom Petersson, lange tijd bassist van Hall of Fame-band Cheap Trick, echt een zonnebril kan rocken. Shades geven hem die coole bandlook terwijl hij zijn ogen afschermt van het zicht van het concertpubliek en eventuele tv-camera’s.

“Een goed paar dikke monturen is alsof je make-up op hebt”, zegt hij. “Ik draag een zonnebril als ik aan het spelen ben. Het is een bepaalde look. Als ik ze draag, kan niemand de wallen en lijnen onder mijn ogen zien!”

Maar de gluurders van Petersson zijn ook praktisch.

“Ja, het zijn zonnebrillen, maar op sterkte”, zegt Petersson lachend. “Ik moet de setlist kunnen lezen.”

En omdat de monturen geschikt zijn voor zijn gezicht, blijven ze zitten, zelfs tijdens het krachtigste spel.

Petersson heeft al jaren suave specs, zowel op als naast het podium, vanaf het moment dat hij wakker wordt tot het moment dat hij zich inlevert voor de nacht. Dat was niet altijd het geval. Petersson was een laatbloeier voor brillen.

Eerste bril in de jaren 50

“Toen ik rond de 40 was, werd het lezen van menu’s, boeken en tijdschriften een probleem,” zegt Petersson. “Maar toen ik 50 werd, gingen mijn ogen echt slecht.”

Aanvankelijk wendde Petersson zich tot drogisterijlezers, wat prima leek te werken – totdat hij een uitgebreid oogonderzoek onderging.

“Wow, ik kwam erachter dat ik niet alleen bijziend was, maar ook verziend”, zegt hij. “Ik wist niet dat ik lenzen nodig had voor afstand, maar ineens kon ik straatnaamborden lezen. Ik had geen idee dat ik niet ver kon kijken.

“Nadat ik het juiste brilrecept had gekregen, kon ik zien tijdens het rijden, ’s nachts en als het regent. Nu ben ik zo gewend om ze te dragen,” zegt Petersson. “Zodra ik wakker word, trek ik ze aan. Een bril geeft me een vrij gevoel.”

OOGONDERZOEK NODIG? Zoek een oogarts bij u in de buurt en maak een afspraak.

Het vinden van zijn rockster bril stijl

Omdat zoveel van zijn muzikanteniconen werden gezien, keek Petersson ernaar uit om een bril te krijgen.

“Ik vond ze cool vanwege John Lennon, en ik hield van wat hij droeg, dus ik wilde hetzelfde,” zegt Petersson. “Maar echt, iedereen in de jaren 1960 had deze geweldige bril.

“Zoals Peter Sellers, die van die hele zware zwarte had. Dat is waar ik naar op zoek was”, voegt Petersson eraan toe. “Ik heb zelfs nooit contactlenzen geprobeerd. Waarom zou ik? Ik wilde die bril.”

In het begin was het moeilijk om het juiste paar te vinden. Toen hij begon te winkelen voor brillen, waren dunne vliegeniersstijlen hot voor mannen.

De enige plek waar hij een close facsimile vond, was in een winkel in Tokio. “Maar ze waren te groot en zagen er een beetje belachelijk uit,” zegt Petersson. “Dat wilde ik absoluut niet!”

Vandaag de dag weet Petersson de monturen te vinden die passen bij zijn klassieke modegevoel uit het midden van de eeuw.

“De Ray-Ban-stijl zorgt ervoor dat iedereen er goed uitziet”, zegt hij. “John Varvatos heeft een aantal vergelijkbare frames die ik leuk vind.”

Petersson houdt vast aan een standaard look, met kleine variaties, meestal met betrekking tot de dikte van de stelen.

En Petersson zorgt ervoor dat hij een extra gewone bril bij de hand heeft als hij op tournee is.

“Ik moest me een keer van het podium haasten en ik liet mijn zonnebril op, maar die was alleen voor afstand”, zegt hij. “Ze waren alles wat ik bij me had, en twee dagen lang kon ik niet lezen omdat ik moest wachten tot mijn bril op sterkte werd verzonden. Dat zal nooit meer gebeuren.”

KLAAR OM TE WINKELEN VOOR EEN BRIL DIE ROCK? Zoek een optiekwinkel bij u in de buurt of winkel online.

Kosten, comfort en verzorging van een bril

De Cheap Trick bassist gaat voor prijzige frames.

“Goede frames zijn erg duur, maar je krijgt waar je voor betaalt,” zegt Petersson. “Je draagt ze rond, dus ze moeten comfortabel zijn. Slechte, goedkope brillen zijn als goedkope, slechte schoenen. Je wilt ze meteen afzetten.”

Daarom investeert hij in kwaliteit en heeft hij ongeveer vier paar in rotatie. “Mijn monturen zijn minstens $ 400 tot $ 500, exclusief de brillenglazen op sterkte”, zegt Petersson. “Ik kon een fatsoenlijke gitaar krijgen voor de prijs van sommige van mijn brillen.”

Petersson zorgt ervoor dat zijn bril meegaat totdat hij een nieuw voorschrift nodig heeft. Hij maakt zijn bril schoon met zeep, water en een oud T-shirt en stopt ze vervolgens in hun koffers.

ZIE GERELATEERD: Je bril schoonmaken? Hier leest u hoe u dit op de juiste manier kunt doen

Beter zien, beter horen?

Zoals veel artiesten die tientallen jaren naast knallende luidsprekers hebben gespeeld, heeft Petersson een verminderd gehoor en tinnitus. Petersson beweert echter dat het dragen van een bril helpt om het gezoem in zijn oren te onderdrukken.

“Ik weet het wel.t zijn psychologisch, maar ik hoor beter met mijn bril op”, zegt hij. “Ik heb geen idee waarom, maar het werkt.”

Petersson voegt eraan toe dat zijn bril wandelingen in stedelijke gebieden aangenamer maakt. Hij doorkruist de straten van New York, Londen, Dublin en andere grote steden als hij niet in Nashville is, waar hij momenteel woont.

“Ik hou van wandelen en een bril houdt het stof en vuil uit mijn ogen”, zegt hij. Ik besefte niet hoe erg het was voordat ik een bril begon te dragen.”

En nog een laatste voordeel voor Petersson? “Ik denk dat een bril ervoor zorgt dat iedereen er een beetje slimmer uitziet”, zegt hij. “Het is alsof je punten toevoegt aan je IQ. Wie wil dat nou niet?”

ZIE GERELATEERD: Brillen brengen vertrouwen, intelligentie, verkiesbaarheid over