Visie na cataractoperatie, vanuit het perspectief van een chirurg

[Editor’s note: AllAboutVision.com editorial board member and former cataract surgeon Charles B. Slonim, MD, writes about what it was like to have cataract surgery performed on his own eyes, and how it changed what he tells his own patients about when to have the procedure.
Although Dr. Slonim now has a different ophthalmic surgical subspecialty and no longer performs cataract surgery, he still counsels his patients about the procedure.]

Als oogarts gedurende meer dan 25 jaar heb ik ruim de helft van die jaren een staaroperatie uitgevoerd. Ik heb in die tijd duizenden patiënten geadviseerd over de voordelen en risico’s van de procedure.

Maar toen ik op 55-jarige leeftijd de diagnose “vroege” staar kreeg, ontdekte ik dat mijn moeilijkste counselinguitdaging mezelf was. Om te beginnen overwoog ik nu om in te gaan tegen het advies dat ik mijn eigen patiënten meestal gaf.

Ik ben altijd een zeer conservatieve staarchirurg geweest. Dit betekende wachten tot de
de gezichtsscherpte was minstens 20/50 of erger voordat ik de serieuze discussie met hen had over de mogelijkheden van een staaroperatie.

Charles B. Slonim, MD, had zijn gezichtsvermogen hersteld met een staaroperatie.

Tijdens deze consulten waren veel mensen met staar ontzet om te horen dat een operatie hun enige optie is om het gezichtsvermogen te herstellen. De troebele natuurlijke lens van het oog moet worden verwijderd en vervangen door een kunstmatige lens, bekend als een intraoculaire lens of IOL.

Zelfs toen ik stopte met staaroperaties en nadat modernere en veiligere procedures waren aangenomen, zou ik zelden – of nooit – staaroperaties serieus bespreken met iemand wiens gezichtsscherpte 20/20 tot 20/25 was, zoals gemeten op een oogkaart.

Veel chirurgen zijn van mening dat elk risico op complicaties van cataractchirurgie, hoe klein ook, te groot is als u dit nog steeds goed kunt zien zonder dat u een operatie nodig hebt.

Mijn recente persoonlijke ervaring heeft me echter geleerd hoe de kwaliteit van ons gezichtsvermogen kan verslechteren met cataract, zelfs als de oogkaarten ons vertellen dat we zogenaamd “prima” kunnen zien.

Vroege tekenen van cataract

In het begin begon ik ’s nachts halo’s rond straatverlichting op te merken en overdag schittering van felle lichten.

Voorheen had ik altijd 20/20+ gezichtsscherpte zonder bril. Maar staar ontwikkelde zich in mijn beide ogen, met mijn rechteroog veel erger dan mijn linker. In mijn examenstoel kon ik nog zonder veel problemen de lijn 20/20 tot 20/25 op de oogkaart zien. Met andere woorden – en zoals ik mijn patiënten in het verleden altijd vertelde – kon ik zogenaamd ‘prima’ zien.

Maar ongeveer een jaar voordat ik besloot om een staaroperatie te ondergaan, presteerde ik zeer slecht op een contrastgevoeligheidstest toen een verblindingsbron (fel licht) tijdens de test op mijn ogen werd gericht. Dit betekent dat verstrooid licht en andere interferentie van cataract die de lens van mijn oog vertroebelde, het voor mij veel moeilijker maakten om objecten van hun achtergrond te onderscheiden wanneer het contrast tussen de twee niet sterk zwart-wit was (zoals letters op een standaard oogkaart).

En het sluiten van mijn linkeroog gaf me het gevoel alsof ik een stuk waspapier had voor alles wat ik zag. Deze opvatting werd naarmate de tijd verstreek nog ondoorzichtiger.

Tijdens het rijden ’s nachts had ik de klassieke symptomen van staar: het zien van halo’s rond lichten en koplampen, en een beetje gloed rond straatverlichting. Het contrast tussen donkergekleurde auto’s en de donkere nachtachtergrond maakte het moeilijk om de ware contouren van de auto’s voor me af te bakenen.

Ondanks deze symptomen zeiden de oogkaarten nog steeds dat ik “prima” kon zien.

Verloren contrastgevoeligheid &quot%Diepteperceptie

De centrale wazigheid en wazigheid in mijn rechteroog hadden me bijna monoculair of ‘eenogig’ gemaakt. Ik werd dominant aan het linkeroog, omdat ik nog steeds door dit oog kon kijken, waar de cataract lang niet zo erg was.

[Want to know which eye is dominant? Try one of these dominant eye tests.]

Mijn veranderde zicht belemmerde de normale dagelijkse activiteiten niet. Maar toen ik chirurgische ingrepen uitvoerde, merkte ik dat ik zeker vertraagde door verlies van contrastgevoeligheid. Omdat ik met beide ogen niet meer goed kon zien, ervoer ik ook een verminderde dieptewaarneming.

Zelfs bovenlichten verlichtten de operatieplaats niet zo goed als ze ooit deden. Mijn draagbare chirurgische koplamp leek ook een deel van zijn luminantie te hebben verloren.

Deze klachten die ik in de operatiekamer uitte, waren vergelijkbaar met die ik ooit had gehoord van patiënten met “vroege” staar die protesteerden dat ze veel meer licht nodig hadden om comfortabel te lezen.

Buiten de operatiekamer greep ik naar een oud vergrootglas aan mijn bureau toen ik naar zwarte afdrukken op een gekleurd achtergrondpapier keek.

Als een vriend of familielid voor een glazen schuifdeur of erker zou staan, zou ik alleen hun
silhouet met mijn rechteroog zonder gezichtskenmerken te kunnen onderscheiden.

Maar de oogkaart zei nog steeds dat ik 20/20 tot 20/25 zicht had en dat ik “prima” kon zien.

Dus ik aarzelde en volgde het advies op dat ik bijna altijd mijn staar gaf.
patiënten. Net als elke andere oftalmologic professional, ik wist te veel
over staaroperaties, vooral die “weinig en ver daartussenin”
Complicaties. Waarom zou ik risico nemen als ik dat absoluut niet moest doen?

En bovendien kon ik “prima” zien – met af en toe visuele frustraties.

De druppel: tijd voor een staaroperatie

Op een late middag veranderden mijn gevoelens echter drastisch tijdens een rit naar huis vanuit mijn kantoor.

Vooral als u ouder bent, moet u altijd regelmatig oogonderzoeken ondergaan om te controleren op staar of andere leeftijdsgebonden oogziekten.

Ik was op weg naar het westen in een typische zonsondergang in Florida. Op de een of andere manier, terwijl ik van rijstrook wisselde, gluurde de zon tussen de rand van mijn zonneklep en mijn achteruitkijkspiegel net binnen het frame van mijn voorruit, waardoor een ernstige schittering ontstond die mijn zicht op de weg voor me tijdelijk vervaagde.

Gelukkig waren er geen auto’s in de buurt en had het incident geen invloed op mijn rijgedrag. Maar dat was de druppel. De volgende keer, realiseerde ik me, zou ik misschien niet zo veel geluk hebben. En het risico op een dergelijk auto-ongeluk woog veel zwaarder dan het nu veel kleinere risico op een staaroperatie.

Ik ben omringd door uitstekende staarchirurgen, dus het selecteren van iemand voor mijn eigen procedure was helemaal niet moeilijk. Ik koos voor Steve Updegraff, MD, die ik veel staaroperaties had zien uitvoeren.

Maar mezelf dwingen om de operatie te plannen was bijna net zo moeilijk als het nemen van de beslissing om de procedure in de eerste plaats te ondergaan.

Het is waar, artsen maken slechte patiënten

Het is bekend dat artsen vreselijke patiënten maken. Om te beginnen wist ik veel te veel over het delicate lichaamsdeel waaraan ik op het punt stond een operatie te ondergaan. Ik had ook te veel video’s gezien op conferenties die illustreerden “dingen die misgingen” tijdens operaties.

Geen twijfel mogelijk. Ik was erg nerveus, ook al had ik het volste vertrouwen in mijn chirurg.

Ik gaf mezelf de les over het belang van een “goede” patiënt te zijn, en niet een van die gevreesde “dokter” -patiënten. Ik hield mezelf voor dat ik de keuze van de technieken strikt aan Steve zou overlaten.

Hoewel ik vol zat met briljante ideeën over variaties in technieken die mijn chirurg zouden kunnen helpen de allerbeste resultaten te bereiken, besloot ik de verleiding te weerstaan om hem een van mijn vele waardevolle inzichten te bieden.

Ter voorbereiding op mijn operatie had ik mijn eerste volledige oogonderzoek. Zoals de meeste emmetropen had ik nooit een bril nodig gehad voor mijn afstandskijken; Ik had alleen een vrij verkrijgbare leesbril nodig, die ik nog steeds draag.

https://i0.wp.com/www.brilopjehoofd.nl/wp-content/uploads/2022/11/Uveitis-iritis-en-oogontsteking.png?w=900&ssl=1

Mijn keuze voor een monofocale intraoculaire lens (IOL) versus een “premium” multifocale IOL was eenvoudig. Mijn grootste klachten met de cataract waren verblinding en halo’s. Omdat de meeste visuele klachten van patiënten met premium IOL’s het gevolg zijn van de optica, wilde ik niet het risico nemen om verblinding en halo’s te blijven hebben met een multifocale lens.

Ik werd eigenlijk een beetje enthousiast over het idee om mijn staarlens in te ruilen voor een asferische IOL. Ik was geïntrigeerd om te lezen dat de optica van asferische lenzen superieur kan zijn, zelfs aan die van de natuurlijke kristallijne lens van het oog.

Hoewel Moeder Natuur geweldig werk had geleverd door een natuurlijke lens te produceren die me een halve eeuw uitstekend zicht had gegeven, heeft de moderne wetenschap IOL’s geproduceerd met uitstekende optica die ideaal is voor het scherpstellen van lichtstralen.

De cataractprocedure

Ik kreeg mijn preoperatieve oogdruppels, antibiotica om mogelijke ooginfectie te voorkomen en een niet-steroïde ontstekingsremmend medicijn (NSAID) om ontstekingen en zwellingen onder controle te houden.

Op de dag van de operatie, terwijl ik in de wachtruimte was, vroeg ik om medicatie om mijn angst te kalmeren. Ik wilde echter niet te veel, omdat ik me de operatie wilde herinneren en me zoveel mogelijk details wilde herinneren.

Ik herinner me de reis naar de operatiekamer en mijn chirurg die “hallo” tegen me zei. Ik kreeg plaatselijke verdovingsdruppels en vervolgens werd ik voorbereid en gedrapeerd.

Iemand vroeg me om recht omhoog te kijken naar het licht, waar ik twee dikke, grijze driedimensionale halve cirkels zag die enigszins verschoven en gescheiden werden door een ruimte.

Tijdens de procedure was mijn hele uitzicht lichtgekleurd grijs, alsof ik onder water door het water keek. Dit beeld is nooit veranderd. Ik luisterde naar de geluiden van de phaco-emulsificatiemachine en probeerde de veranderingen in mijn zicht te zien terwijl mijn lens werd opgebroken (geëmulgeerd) en vervolgens werd uitgezogen (geaspireerd).

Door de helderheid van het operatiemicroscooplicht bleef mijn zicht vrijwel ongewijzigd. Mijn chirurg merkte op dat mijn cortex (het zachte, perifere deel van mijn cataract) iets vasthoudender was dan hij had verwacht van wat hij zag op het microscopische (spleetlamp) oogonderzoek. Maar allesing ging prima.

Mijn chirurg kondigde toen aan dat mijn cataract was verwijderd. Ik keek op dat moment op en probeerde te zien hoe het zicht was zonder lens (aphakia). Maar ik kon nog steeds geen details onderscheiden. Alles zag er hetzelfde uit.

Toen mijn chirurg aankondigde dat de asferische IOL op zijn plaats was ingebracht, was mijn zicht nog steeds niet veel beter. Dit was zeker teleurstellend, gezien mijn anticipatie. In plaats daarvan bleven de driedimensionale grijze halve cirkels precies zoals ik ze gedurende de hele procedure had gezien.

Toen werden de gordijnen die mijn gezicht bedekten verwijderd. Toen mijn chirurg zei dat alles perfect was verlopen, was ik helemaal opgelucht. Ik keek de kamer rond en zag dat mijn fotoreceptoren (lichtgevoelige cellen in het netvlies) nog steeds gebleekt waren.

Deze aandoening ontstaat wanneer een constant licht gericht in het oog ervoor zorgt dat de fotoreceptoren overuren maken, zonder een kans om lichtgevoelige fotopigmenten (chromoforen) te herstellen en aan te vullen. Dit creëert een tijdelijke situatie waarin de fotoreceptoren worden “gebleekt” of zonder pigment worden achtergelaten dat nodig is voor een goed zicht.

Tenminste, ik kon beelden en schaduwen in de kamer zien. Dat gaf zeker voldoening.

Mijn eerste gedachten na de operatie

Vanwege de medicatie die ik had gekregen, kan ik me niet herinneren dat ik de verplichte 10 tot 15 minuten in het herstelgebied was. Maar mijn herinnering herstart levendig op het punt waar ik in de stoel in de ontslagruimte zat.

Vanuit het lozingsgebied kon ik de wacht- en herstelgebieden zien. Door mijn rechteroog waren deze gebieden zeker helder. Met mijn linkeroog dicht zag ik iedereen rondlopen en kon ik ze gemakkelijk herkennen.

Verre beelden waren nog steeds wazig. Helaas besloot ik naar mijn identificatiepolsbandje te kijken en merkte dat de naam “Charles Slonim” glashelder was.

“Oh @$#%”, dacht ik. “Nu ben ik bijziend (bijziend)! Ik heb de verkeerde implantaatkracht. Iemand heeft een fout gemaakt!”

(Weet je nog wat ik zei over artsen die vreselijke patiënten maken omdat ze te veel weten – of denken dat ze dat doen?)

Ik was geagiteerd. Ik wilde niet bijziend zijn na een staaroperatie. Ik was mijn hele leven emmetroop (goed zicht zonder correctie) geweest. Ik vroeg me af of ik nu iets moest zeggen, of gewoon moest wachten. Ik was tenslotte zelf arts en ik moest dit rechtzetten.

Zou ik een andere procedure nodig hebben? Ik hoopte van niet.

Ik probeerde me alles te herinneren wat ik kon over een heldere hoornvliesstaaroperatie, het type procedure dat ik had ondergaan. Ik herinnerde mezelf eraan dat cornea-oedeem of zwelling meestal een bijziende verschuiving veroorzaakt totdat het verdwijnt.

Ik besloot dat ik zou wachten om iets te zeggen, hoewel ik me op weg naar huis bleef zorgen maken over de mogelijkheid van een minder dan optimaal visueel resultaat. Maar aan de positieve kant, en terwijl ik bezig was met het raden van mijn chirurg, merkte ik wel dat de kleurcontrasten in de verte geweldig waren.

Visie na cataractchirurgie 20/20

Halverwege de middag was mijn zichtkwaliteit drastisch verbeterd. Maar mijn gezichtsscherpte was nog steeds minder dan verwacht. Ik wilde wat de televisie- en radioreclames beloofden: “off-the-table 20/20!” Ik was nog steeds meer bijziend dan emmetroop, en daar was ik ongelukkig over.

Maar al met al verliep mijn operatiedag totaal rustig. Ik nam mijn voorgeschreven oogdruppels om infectie te voorkomen en zwelling te verminderen, en hoopte op het beste.

Ik werd wakker op de eerste dag na de operatie en kon niet wachten om mijn oogschild te verwijderen. Mijn zicht was iets waziger dan de dag ervoor, en ik probeerde dit uit te leggen als nachtelijke zwelling van het hoornvlies als gevolg van hypoxie (lage zuurstof) aan het oog. Verschillende factoren kunnen dit veroorzaken, waaronder stilstaande tranen die ’s nachts niet worden weggeknipperd. Ongeacht de oorzaak kan dit soort zwelling een grotere bijziende verschuiving veroorzaken.

Mijn zicht in de buurt was nog redelijk goed. Ik bleef mijn oogdruppels nemen. En tegen de middag op de eerste
postoperatieve dag, het uitzicht door mijn rechteroog was als niets dat ik me ooit eerder had herinnerd te zien: helder en kleurrijk op manieren die zelfs mijn beste gezichtsvermogen in jongere jaren niet kon dupliceren.

Uitkomsten op die eerste postopdag waren:

  • Gezichtsscherpte, 20/25 (afstand)

  • Interne (intraoculaire) oogdruk van 19 mmHg (normaal bereik)

  • Minimale inwendige ontsteking

Mijn zicht was minstens 20/25 voordat ik een staaroperatie had ondergaan. Maar deze nieuwe 20/25 visie was niet alleen anders, maar ook geweldig.

Ik stelde mijn nieuwe visie gelijk aan de dag dat ik mijn eerste high-definition televisie (HDTV) had gekocht. Het was alsof ik naar de wereld keek op een HDTV met mijn rechteroog en een oude analoge (kathodestraalbuis) televisie met mijn linkeroog.

Op dit punt leek het gevoel van “waspapier” voor mijn linkeroog te zijn, wat ik vóór de operatie aan mijn rechteroog nog nooit had opgemerkt. En het linkeroog zou mijn goede oog zijn geweest.

Het was duidelijk dat ik niet langer bijziend was. Het scherpe contrast tussen twee objecten van verschillende kleuren was absoluut uitstekend. Op mijn eerste en tweede dag na de operatie leek het erop dat elk uur beter was dan het voorgaande uur.

’s Nachts rijden was ook visueel geweldig. Mijn rechteroog kon scherpe contouren van een donkere auto op een donkere achtergrond afbakenen. Ik zag geen halo’s rond lichten. Beelden op de trottoirs en zelfs in auto’s waren glashelder.

Een van de meest dramatische beelden die ik in eerste instantie zag, was een Murano-glazen set die we in huis hebben. Het glas is kobaltblauw met 24-karaats bladgoud en accenten. Deze set staat tegen een witte muur. Toen ik dit glaswerk alleen met mijn rechteroog bekeek, leek het bijna driedimensionaal vanwege het bijna ongelooflijke contrast tussen kleuren.

En tot op de dag van vandaag is mijn “monoculaire 3D” -visie voortgezet.

Ik had een volledige operatiedag gepland op mijn tweede postoperatieve dag. Het was zo’n plezier om terug te zijn in de operatiekamer en dit keer aan de andere kant van de operatietafel.

De bovenlichten waren zo fel dat ik ze twee niveaus lager had gezet. Dit kwam niet door de lichtgevoeligheid, maar omdat ik alles zoveel beter kon zien dat ik het extra wattage niet nodig had. En toen ik mijn koplamp voor één geval moest gebruiken, was de halogeenstraal teruggekeerd naar een helder, wit licht waarvan ik me niet herinnerde dat het eerder was opgemerkt. Ik heb de dag zelfs eerder afgewerkt dan gepland.

Mijn eerste “visuele complicatie” deed zich voor op de vierde en vijfde postoperatieve dag. Op de vierde postoperatieve nacht had elke lichtbron (zoals straatverlichting, rode achterlichten, tegemoetkomende witte koplampen) twee scherp gedefinieerde strepen die van het licht kwamen in hoeken van 60 graden en tegenovergesteld in hoeken van 240 graden – een gloednieuw fenomeen.

Ik begon te puzzelen over wat dit betekende, maar ik koos ervoor om het af te wachten voordat ik in paniek raakte. Tegen de achtste nacht waren de strepen verdwenen. Een tijdelijke rimpel in mijn achterste capsule (het achterste deel van de “zak” met de lens van het oog) had waarschijnlijk het probleem veroorzaakt.

Bij mijn postoperatieve bezoek van een week was mijn gezichtsscherpte zonder correctie 20/15. Mijn intraoculaire druk was 19 mmHg. Ik had slechts een spoor van inwendige ontsteking.

Ondertussen weer op kantoor

Een maand na de operatie onderzocht ik een 75-jarige vrouw die al meer dan 20 jaar mijn patiënt is. Ze had “vroege” staar ontwikkeld die ik al meer dan een decennium in de gaten hield.

Tijdens haar bezoek aan mij het jaar ervoor had deze patiënt 20/40 zicht in beide ogen en matige staar. Ik had eerder gedocumenteerd hoe verbaasd ik was dat ze eigenlijk net zo goed kon zien als ze deed met haar staar. De oogkaarten, minus elk ander type test, bevestigden toen dat ze “prima” kon zien.

En zelfs op deze dag vertelde ze me dat ze ‘prima’ kon zien.

Maar bij dit bezoek was haar zicht 20/50 in het ene oog en 20/60 in het andere oog, ook al zei ze dat ze nog steeds geen visuele klachten had.

Zij werd de eerste patiënt aan wie ik onthulde dat ik onlangs een staaroperatie had ondergaan.

En deze keer koos ik voor een heel andere aanpak toen we mijn standaard cataractdiscussie hadden die op verschillende momenten in het afgelopen decennium ter sprake was gebracht.

Bij deze gelegenheid heb ik geen staaroperatie voorgesteld; Ik Aangedrongen dat ze een staaroperatie ondergaat. Ik suggereerde dat ze er baat bij zou hebben om beter te rijden, maar ik Aangedrongen dat ze moest zien wat ik zag om beter van haar leven te genieten, verder dan wat ze altijd had geaccepteerd als ‘prima’.

[Editor’s note: An AllAboutVision.com editor also had “early” cataracts and opted instead to undergo cataract surgery with multifocal intraocular lenses. Read about her personal experience with mixing two different kinds of multifocal IOLs.]